Diacel

Co je to celiakie a vše co o ní potřebujete vědět!

Celiakie je intolerance na gluten neboli lepek. Organismus pacienta postiženého celiakální sprue respektive jeho trávicí soustava není schopna strávit potraviny obsahující lepek. Nejde o alergii na obilniny a celiakie patří do stejné kategorie chorob, do které patří například intolerance laktózy (laktose intolerance). Jelikož nejde o alergii, ale o intoleranci, tak má pacient téměř stoprocentní jistotu, že bude nemocí postižen na celý život. Tato porucha se může projevit kdykoliv během života. U dětí se celiakie nejčastěji objevuje brzy po té, co jim je podána první kašička s lepkem. Děti začnou trpět průjmy, silnými bolestmi v podbříšku, které se jim postupně nafukuje. K tomu se přidá i ztráta chuti k jídlu, únava, mrzutost a nadměrná přecitlivělost. Kvůli těmto komplikacím v raném věku se dětem do jednoho roku nedoporučuje strava obsahující lepek. U starších dětí a u dospělých může tato nemoc propuknout například po zátěži (těhotenství, nemoc). Jestliže se u postiženého potvrdí celiakie, je nutné nasadit celoživotní bezlepkovou dietu. I když je léčba relativně jednoduchá, vyžaduje stoprocentní ukázněnost a vyřazení pro tělo nesnášenlivých potravin. Naštěstí v dnešní době je obrovský výběr výrobků, které neobsahují lepek. Abychom si byli opravdu jistí, musí mít výrobek na etiketě obalu značku – překřížené obilí. Intolerance lepku je často spojena s další nesnášenlivostí a to většiny mléčných výrobků, protože poškozené klky sliznice tenkého střeva neuvolňují enzym laktátu, který rozkládá mléčný cukr. Bez problémů však lze konzumovat výrobky z ovčího či kozího mléka.

Co je to lepek

Lepek – je vlastně bílkovina v moučném prášku obilného zrna, která vzniká po odstranění škrobu. Lepek je toxický pro osoby, které jej nesnášejí. V lepku se nachází dva druhy bílkovin – gliadiny a gluteniny. V pšenici se tyto škodlivé látky jmenují gliadiny, v žitu sekaliny, v ječmeni hordeiny a ovsu aveniny. Poškození střevní sliznice může způsobit už velmi malé množství lepku – 0,1 gramu, což odpovídá kousku pšeničného chleba. Například v jedné porci normálních těstovin máme 8 gramů lepku a v krajíci pšeničného chleba se nachází 6 g lepku.

Další názvy pro celiakii

Gluten senzitivní enteropatie, glutenová enteropatie, celiakální sprue, intolerance lepku, glutenová intolerance, Celiac Disease, CD, Gluten Sensitive Entheropathy (GTE), Gluten Intolerance.

Jak se vyvine celiakie

V zahraniční literatuře se uvádí 3 nezbytné podmínky pro výskyt nemoci u pacienta:

1) genetické předpoklady u pacienta

2) konzumování stravy obsahující lepek (gluten)

3) spouštěč celiakální sprue

Spouštěčem může být například stres, trauma nebo virová infekce.

Spouštěč nemoci oslabí organismus a toto oslabení má za následek projevení nemoci v její akutní fázi.

Symptomy celiakie

Jak se projeví celiakie u pacienta? Mezi symptomy celiakie patří například opakované nebo dlouhodobé průjmy, únava, bolesti kostí, bolesti břicha, slabost, anémie, křeče svalů. U dětí se celiakie může projevovat také nekoncentrovaností, problémy se zuby, problémy s růstem a vývojem. Celiakie může být diagnostikována jak u dětí tak u dospělých, nejmladší pacienti jsou malé děti ve věku kolem půl roku, u kterých se projeví problémy s přechodem na stravu obsahující gluten.

Diagnostika intolerance lepku

Základním vyšetřením je rozbor krve, který může určit na základě charakteristik zda organismus je nebo není schopen intolerantně reagovat na lepek obsažený ve stravě. Pro potvrzení diagnózy celiakie je nutné provést vyšetření biopsie střeva (enterbiopsie střeva), kdy pacient musí před vyšetřením konzumovat stravu obsahující lepek, aby sonda zavedená do střeva pacienta přes dutinu ústní, hltan a žaludek odebrala vzorek postižené sliznice. Podle literatury je vhodné pro definitivní potvrzení nebo zamítnutí celiakie absolvovat nepříjemné vyšetření nejméně dvakrát a optimálně třikrát. Negativní výsledek na celiakii podle rozboru krve ještě nemusí znamenat, že pacient netrpí intolerancí na gluten.

Trpí Vaše dítě celiakií, nebo diatem? Sdružení DIACEL je tu pro Vás!

A kdo je DIACEL?

Občanské sdružení DIACEL, sdružení rodičů dětí s diabetem a celiakií se sídlem – Písek 397 01, Velké náměstí 28, je dobrovolným občanským sdružením občanů, kteří mají zájem pomoci nemocným dětem o plné začlenění do společnosti.

Občanské sdružení DIACEL vzniklo 29. 11. 2006 na základě několikaletého fungování Klubu rodičů a přátel diabetických dětí Písek. diacel2Sdružuje rodiče, přátele a především děti, které mají svůj život komplikovaný nelehkým údělem, který s sebou nese závažné onemocnění – diabetes nebo celiakie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *